Zakaj se registrirati?

Z registracijo se vključite v naš sistem zbiranja točk zvestobe, ki jih lahko vnovičte kot direkten popust ob naslednjem nakupu. Pri nakupu v vrednosti nad 10€ prejmete 1 točko. ki ima vrednost 0,50€.

osnovni podatki

Podjetje / organizacija

podatki za prijavo

podatki za dostavo

» Prijava

pozabljeno geslo

» Prijava

Prijava na obvestilo o produktu

Obvestite me na spodnji e-naslov, ko pride "" na zalogo.

Imate vprašanje, predlog, pohvalo ali grajo?

JEZIK:
KONTAKT
Delovni čas: Pon-Pet: 8:00 - 19:00 Sobota: 8:00 - 13:00 Ned/Prazniki: zaprto online: 24/7

RIBOLOV SOMA

RIBOLOV SOMA - BUČKANJE

Še vedno ni popolnoma jasno kdaj in kje je bučkanje nastalo. Prvo omembo tega načina ribolova najdemo v starih zapisih iz štirinajstega stoletja, ko je po legendi človek prvič navezal stik z somom na velikih rekah Rusije in Ukrajine z enakomernim udarjanjem s palico ali kostjo po vodi. Kljub temu da živimo v moderni dobi, znanstvenikom še vedno ni uspelo raziskati somovega nagona zakaj prav to udarjanje po vodi – bučkanje privlači soma da se dvigne iz dna in napade vabo ali pa vsaj pogleda kaj je zmotilo njegov počitek.
Bučkanje na soma lahko opišemo kot eno bolj zanimivih načinov ribolova, ki zahtevajo dosti znanja, izkušenj, spretnosti in truda. Za ta način ribolova je uporaba primernega čolna, elektromotorja in sonarja obvezna, kakor tudi opreme ki mora biti brezkompromisno prilagojena lovu največjih rib. Udarci soma pri bučkanju so neprimerno močnejši in boj z njim je veliko bolj divji kot pri normalnem ribolovu.
Bučke za soma so izdelane iz lesa, njihov spodnji del s katerim se udarja po vodi je največkrat okrogle, ovalne ali kapljičaste oblike. Premer spodnjega dela se giblje od 30mm za plitvo vodo pa vse tja do 60mm za zelo globoko vodo. Zelo pomembna je tudi vrsta lesa iz katerega so bučke izdelane, saj vsak les odda v vodo svoj karekteristični zvok in ima svojo resonanco. Najboljše bučke so izdelane iz lesa sadnega drevja – hruška, višnja, jablana, češnja, oreh in sliva. Skoraj pravilo je da imajo najboljši ribiči v lasti več bučk.
Oprema ki se uporablja pri bučkanju je primerna palica, ki naj ne bo predolga (zelo dobro se obnesejo vertical palice). Rola naj bo velikosti vsaj 5000 z močno zavoro in stabilnim ohišjem (razne Saltwater role). Najbolje je uporabljati pleteno vrvico (min. 0,30mm) namesto silka, saj vzdrži mnogo večje obremenitve in nima razteznosti, zato je kontrola nad ribo večja.
V praksi se je pri bučkanju pokazala uporaba clonk teaserjev in rattlerjev mnogo bolj učinkovita kot pa klasična naveza z svincem in trnkom. Vaba ki jo damo na trnek ni tako zelo pomembna, čeprav se največkrat uporabljajo črvi ali narezani lignji. Vedno več ribičev uporablja enojčke namesto trojčka saj C&R na soma prihaja tudi k nam in ozaveščenost ribičev k ohranitvi narave in rib narašča.
Želim vam veliko lepih trenutkov na vodi! P.s. Ne pozabite na rešilni jopič – če vam prime ˝ta pravi˝ !
NAZAJ

1. odlične cene

Konkurenčne in usklajene cene z EU trgi. Imamo odlično razmerje med kvaliteto in ceno.

2. hitra dostava

Zanesljivi partnerji dostave in brezplačna dostava pri znesku nad 80€.

3. kvaliteta

Direktni in zanesljivi uvozniki ter izdelki le najboljše kvalitete priznanih proizvajalcev.

4. zanesljivost

Nudimo zanesljev in varen nakup v vseh fazah nakupnega procesa.